Bok­projekt

Vi har haft förmånen att vara med i två olika bokprojekt som beskriver två olika perspektiv – den personliga assistentens och en anhörigs. Två skilda berättelser, men en gemensam nämnare: personlig assistans. 

Pojken med smörkniven

Så heter den bok som författaren och den personliga assistenten, Johan Hörberg skrivit. Efter att ha skrivit på manus till boken i fler år skickade Johan sitt manus till flera olika förlag innan han fick napp. Ett förlag ville ge ut boken, men det behövdes också någon fler som ekonomiskt kunde stötta projektet.

Johan tog sig mod och kontaktade oss på Kompis och berättade; ” Jag skrivit en bok, av många olika anledningar men mest för att jag kände en frustration över att alla inte verkar förstå vilket fantastiskt jobb det är att vara personlig assistent och hur mycket det kan ge. Jag ville visa vad jag sett, hört och upplevt. Vill ni var med och stötta utgivningen av boken?”

Oktober 2021 var boken tryckt, klar och distribuerad. Den fick fina recensioner i tidningarna och senare kom boken att få följande omdöme:

”Med en väl avvägd språkkänsla, en helgjuten berättarröst, detaljerad och levande gestaltning som fint fångar karaktärer, miljöer och situationer, lyckas författaren på 150 sidor skildra en miljö och människor som vanligtvis inte får sin chans i den litterära världen Den lämpar sig speciellt väl för yrkesgrupper inom personlig assistans och vården och kan med fördel användas som diskussionsmaterial inom exempelvis vårdutbildningen.”

Betyg 4 av 5. BTJ – specialister på informationstjänster och media för kunskapssektorn.

För oss på Kompis var det självklart att stötta detta projekt som också lyfter fram yrket som personlig assistent på ett fint sätt och den meningsfullhet som finns i jobbet. Eller för att använda Johans egna ord; Den är mitt kärleksbrev till personlig assistans.

Här kan du beställa boken!

Den finns också som ljudbok här!

 

 

Hör Johan själv berätta:

Hör Irene själv berätta:

Alltid mitt barn

Irene Grönvall är förälder till en dotter med som sedan många år har Kompis Assistans som assistansanordnare. Irene har skrivet en bok som vi tror berör många människor. Irene har själv givit ut boken och här kan läsa om hur hon själv beskriver arbetet med sin bok.

Det här är min bok som handlar om hur jag har hanterat mitt eget liv, överlevt, ett tungt trauma. Jag fick en dotter som är gravt funktionshindrad, hon är nu 30 år. Boken handlar inte om hur det är att leva med ett funktionshindrat barn, den handlar heller inte om någon kamp mot myndigheter. Boken handlar om hur jag återerövrade mitt liv, från trauma till livskraft. Jag separerade mig själv från min dotter, lärde mig se mitt eget liv, se mina egna val. Oavsett henne. Men i ljuset av vårt gemensamma liv.

Vi på Kompis tycker Irene har gjort en målande beskrivning av livet som funkisförälder/anhörig och hur det kan gestalta sig. Kanske kan denna bok inspirera dig eller någon annan du känner att göra aktiva val.

Även denna bok har fått fina recensioner och har berört många läsare.

”Det här var en otrolig stark och gripande läsning. Boken är lättläst då den är tunn och varje kapitel består oftast av en sida men innehållet är stort och har ett djup. Det är så mycket känslor i boken och jag berörs ända in i hjärteroten av Irenes alla känslor som hon brottas med, så mycket kärlek, smärta och sorg. Att våga släppa taget, lita på och ta hjälp av andra människor och kunna hitta tillbaka till sig själv och leva ett eget liv parallellt med sitt barn - det är inte skamligt utan det är nödvändigt och det är kärlek” För att beställa boken och läsa hela recensionen: https://www.bokus.com/bok/9789178852918/alltid-mitt-barn/